Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Védőoltások
Védőoltások
2015-01-09
Fiatal korban a kutyák és a macskák több védőoltásban is részesülnek. Ennek oka, hogy többféle vírus (baktérium, sőt gomba) ellen kell védettséget szerezniük annak érdekében, hogy a fertőzött környezetben is meg tudjuk óvni őket a ragályos betegségektől.

Fiatal korban a kutyák és a macskák több védőoltásban is részesülnek. Ennek oka, hogy többféle vírus (baktérium, sőt gomba) ellen kell védettséget szerezniük annak érdekében, hogy a fertőzött környezetben is meg tudjuk óvni őket a ragályos betegségektől.

Az oltásokat többször kell ismételni, mert még bizonyos mértékig fejletlen az immunrendszerük. Felnőtt korban azonban évente egyszer elegendő a különböző betegségek ellen ismétlőoltást adni, általában kombinált formában (egyszerre több betegség elleni védőanyag egy oltóanyagban).

A Kutyák védettséget szereznek veszettség, szopornyica, fertőző májgyulladás, parvo-, és coronavírusos bélgyulladás, leptospirózis, valamint kennel köhögés ellen.
A macskák a veszettségen kívül, fertőző rhinotracheitis, panleukopénia, mikrosporiázis (gomba), fertőző hashártyagyulladás és leukózis ellen.
A vadászgörényeket is védőoltásban részesítjük szopornyica ellen, a nyulakat myxomatosis és a vérzéses betegség ellen.

Az oltásokat kutyánál és macskánál egyaránt kb. 6-8 hetes korban kezdjük meg az első két féregtelenítés után.

Hogy mikor optimális elkezdeni egy kisállatnál (kutya, macska) az oltási programot?

Ha ismeretlen a születési körülmény, a szülők immunizálási állapota, korábban, kb. 6 hetes korban, ha ismerten és megnyugtatóan kiterjedten védettséget szerzett szülőktől származik a kölyök, inkább a 8. élethétben kezdjük a vakcinázást. A sorrendet és az oltások idejét az állatorvos határozza meg a helyi tapasztalatok és járványtani helyzet, valamint a szokásos protokoll figyelembevételével.

Oltási könyv versus útlevél

Az első védőoltás alkalmával kiállítunk egy oltási könyvet, vagy útlevelet (igény szerint) az állatnak. Az előbbi tartalmazza az egészségügyi adatokat, az azonosításához szükséges adatokkal együtt. Az útlevél mindezeken felül lehetővé teszi a kutyának, vagy macskának, vadászgörénynek, hogy részt vehessen egy Európai Únión belüli utazáson.

Mikrochip; Petvetdata adatrögzítés

A mikrochip beültetését már kölyök korban, az első veszettség elleni védőoltás beadása előtt elvégezzük. A chip beültetése egy injectio beadásával egyenértékű beavatkozás. A behelyezést követően a kutya és a tulajdonos adatait a központi, internetes Petvetdata rendszerben rögzítjük, hogy esetleges elveszés esetén a leolvasás után azonnal értesíthessék Önt kedvence tartózkodási helyéről.

Dr. Bánfi András állatorvos

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri