Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Segítsünk kedvenceinknek átvészelni a tűzijátékot!
Segítsünk kedvenceinknek átvészelni a tűzijátékot!
2018-08-15
Kevesebb macska, de annál több kutya retteg a tűzijátéktól, petárdázástól, dörgéstől-villámlástól. Néhány dologgal könnyebbé tehetjük nekik az augusztus 20- tűzijáték okozta szorongást.

Kevesebb macska, de annál több kutya retteg a tűzijátéktól, petárdázástól, dörgéstől-villámlástól. Néhány dologgal könnyebbé tehetjük nekik az augusztus 20- tűzijáték okozta szorongást.

A tűzijáték rendkívül zavarja kedvenceinket, mert nekik szokatlan, hirtelen hanggal és látvánnyal jár, illetve olyan légnyomásváltozást okoz a környezetben, melyet ők érzékelnek, mi viszont nem.

Érdemes az esti durrogtatás előtt egy nagy sétával, futkározással lefárasztani kutyánkat, hogy este könnyebben el tudjon lazulni. Semmiképp nem javasolt a tűzijáték ideje alatt a szabadban tartózkodni egy félős kutyával, mert ott még védtelenebbnek érezheti magát. A pánik hihetetlen energiákat szabadít fel: egy normál esetben szófogadó kutya is kitépheti a felkészületlen gazdi kezéből a pórázt. Ha mégis kinn kell lennünk a kutyával, akkor mindenképpen tartsuk pórázon és bizonyosodjunk meg arról, hogy nem fogja tudni kihúzni a fejét a nyakörvből.

Ha kertes házban lakunk, nézzük át tüzetesen a kerítést, ne legyen olyan lyuk, ahol a pánikba esett kedvencünk ki tud szabadulni. Sajnos rengeteg kutya rohan világgá az ijedtségtől, aminek sokszor súlyos baleset a vége. Emiatt érdemes a tűzijáték előtti napokban ellenőriztetni kutyánk microchipjét is és egyeztetni az adatainkat, hogy egy esetleges szökés esetén mihamarabb visszakerülhessen hozzánk kedvencünk.

Lehetőség szerint engedjük be kedvencünket oda, ahol mi is vagyunk. Terítsünk le neki egy pokrócot, vigyük be a kedvenc játékát. A kutya falkaállat, ahol mi, a gazdák vagyunk a falkavezérek, így a mi viselkedésünk lesz a mérvadó számára: ha azt látja, hogy mi is félünk, aggódunk, akkor ő is át fogja venni ezt a viselkedésformát. Ezért igyekezzünk a lehető legnyugodtabbak maradni, kedves, de határozotthangon beszélni hozzá. Fontos, hogy nem szabad ilyenkor babusgatni, ölelgetni a kutyát, mert ezzel nyugtázzuk, hogy a viselkedése megfelelő, tényleg van mitől tartania. Tegyük a normál dolgunkat, legyünk jelen, próbáljunk játszani a kutyával, tereljük el a figyelmét.

Ha tudjuk, hogy kedvencünk egyenesen retteg a tűzijátékot kísérő hangoktól, segíthetünk neki természetes anyagokat tartalmazó feszültségoldó készítményekkel. Ilyen például a Calmex kapszula, mely adagolását érdemes a tűzijátékot megelőző 3-4 napban megkezdeni a legjobb hatás elérése érdekében. A kapszula hatóanyaga egy speciális, nyugtató hatású aminosav kombináció és mámorbors keveréke. Az Adaptil nevű nyakörv vagy párologtató egy olyan feromont tartalmaz, amelyet az anyakutya bocsát ki a kölyköknek, ezzel nyugtatva őket.


Ne feledjük: a kulcs a mi nyugalmunk!

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri