Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Lavanid sebkezelő oldat és gél kipróbálása az állatorvosi gyakorlatban
Lavanid sebkezelő oldat és gél kipróbálása az állatorvosi gyakorlatban
2021-04-17
A Primavet Állatklinika KFT Kisállat-Rendelőintézetében (1152 Budapest, Rákos út 60.) 1 hónap leforgása alatt 21 beteg esetében használtunk Lavanid sebkezelő oldatot és Lavanid sebgélt.

A Primavet Állatklinika KFT Kisállat-Rendelőintézetében (1152 Budapest, Rákos út 60.) 1 hónap leforgása alatt 21 beteg esetében használtunk Lavanid sebkezelő oldatot és Lavanid sebgélt.

Ebből
10 volt nyílt- harapott, roncsolt sérülés
4 volt szakított, - vágott, - roncsolt sérülés
2 volt égési sérülés
2 volt lövedék okozta sérülés
2 volt mélyre terjedő horzsolt sérülés
1 volt felületes gennyes bőrgyulladás/ redődermatitis

A korábbi protokoll szerint a seb varrategyesítésének szükséges elhagyása esetén a másodlagos sebgyógyulás támogatására –az első héten antibiotikum és non szteroid fájdalomcsillapító adása mellett- annak első fázisában (feltisztulás) 6 óránként cukros fedő kötés felhelyezése, salsol oldatos lemosással, a sebkörnyék betadinos fertőtlenítő-megtisztító tamponálásával. A második fázis (sarjszövet képződés) támogatására salsolos lemosás naponta, esetlegesen Kék Lukács kenőcs használata különösen fedetlen csontrészek esetén, betadinos sebkörnyék lemosás átkötés, a harmadik fázisban (hámosodás) 2-3 naponta salsolos lemosás, átkötés. Az átlagos sebgyógyulás cca.16 nap.

1 hónapon át az említett betegeken a salsol lemosás helyett Lavanid oldalot, a kötözéshez pedig Lavanid gélt alkalmaztunk. A betadint a sebkörnyék tisztításra csak az első fázisban használtunk. Kék lukács kenőcsöt nem használtunk.

Eredmények

Az átlagos sebgyógyulási idő cca.14 nap volt.
Három betegnél a sebgyógyulás első fázisában (harapott- roncsolt csoport) a sebváladék mennyisége jelentősen megemelkedett az első 2-3 napban, majd néhány nap alatt fokozatosan csökkent. A több betegnél a sebgyógyulásban eltérést a korábbi kezelésekhez képest nem láttunk, a sebgyógyulás talán valamivel gyorsabb volt a Lavanid oldat és gél kezeléssel. Két betegnél draine beültetés vált szükségessé, 3 betegnél halasztott varrategyesítést történt.

Tapasztalataink
Az oldat gumidugós üvegben történő kiszerelését jónak találtuk, hiszen a sterilitás így hosszabb ideig megőrizhető volt az üvegben.
A gélt kicsit könnyen folyósnak , csökkent viszkozitásúnak találtuk, de a sebfedést adó tamponréteg átitatására kiválóan megfelelt.
Összességében a Lavanid oldat és gél az állatorvosi sebkezelésben eredményesen és jól használható, a korábbi, általunk alkalmazott protokoll kezelési eredményeivel legalább azonos hatást láttunk. Egy esetben próbáltunk felületes gennyes dermatitis kezelést alkalmazni Lavanid sebkezelő oldaltos lemosással 12 óránként. Az eredmény nagyon meglepő volt, már a második napon a váladékozás töredékére csökkent az alapállapothoz képest, majd az 5. – 6. napon az elváltozás gyógyult antibiotikum nélkül.
A különböző kiszerelések lehetővé teszik a klinikai felhasználás racionalitásait és a patikai eladás kívánalmait egyaránt, így a beteggel együtt haza tudjuk adni az átkötéses kezeléshez szükséges mennyiségű oldatot és gélt, amennyiben azokat részben otthon cserélik az állaton.

Az állatorvos kollégáknak a Lavanid sebkezelő oldat és gél használatát javasolni lehet.

Budapesten, 2021 április 17 én

Dr Bánfi András
kisállatgyógyász szakállatorvos

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri