Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Rizikós műtétek, műtéti rizikó állatokon
Rizikós műtétek, műtéti rizikó állatokon
2015-03-19
Ahogy az altatás mind biztonságosabbá válik, egyre jobb altatószereket és gépeket, fejlett őrző monitorokat tudunk a kisállat praxisban is használni, komolyabb klinikákon külön aneszteziológus asszisztens, vagy orvos végzi az altatásokat műtét közben, úgy nő meg azon állatbetegek köre, amelyek altatásra alkalmasnak bizonyulnak.

Ahogy az altatás mind biztonságosabbá válik, egyre jobb altatószereket és gépeket, fejlett őrző monitorokat tudunk a kisállat praxisban is használni, komolyabb klinikákon külön aneszteziológus asszisztens, vagy orvos végzi az altatásokat műtét közben, úgy nő meg azon állatbetegek köre, amelyek altatásra alkalmasnak bizonyulnak.

Régebben egy bizonyos kor fölött nem igen lehetett jó szívvel abban bízni, hogy az idős, vagy valamely komolyan beteg állat fel fog ébredni az altatásból, ma már részben altatási lehetőségeink, részben a műtétet megelőző szűrővizsgálatok sokrétűsége miatt lényegesen kisebb e rizikó, mint akár csak 5, vagy 8 éve.

A vérvizsgálat, melynek során a vérképen felül számos szerv működéséről nyerünk beható képet, a vizeletvizsgálat, mely szintén igen informatív lehet, a röntgen vizsgálat, az ultrahang vizsgálat, CT, az MR, stb. mind azt a célt is szolgálják, hogy az altatási kockázatot csökkentsük. Kiszűrjük azokat a betegeket, amelyeket valamely elváltozásuk miatt másképpen kell altatni, mint az egészségest, vagy azokat, melyeket sehogy sem lehetséges jelen állapotában biztonságosan elaltatni.
Ma már nem ritka, hogy egy jól előkészített, jelentős betegséggel nem terhelt, 13-15 éves korú páciens ugyan úgy ébred, mint egy fiatal. Sok esetben azonban, az állat betegsége, (ami miatt például a műtétre vár) olyan súlyos következményes elváltozásokat okoz a szervezetben, melyek jelentősen megemelik a műtéti altatás kockázatát. Ilyen pl.: a gennyes méhgyulladás, vagy általában más idült gennyes gyulladások. Májbetegség, veseelégtelenség, súlyos szívelégtelenség, cukorbetegség, idült tüdőbetegség önmagában jelentős kockázatot jelent, aminek felismerése után annak gyógykezelésére kell először nagy hangsúlyt fektetni, és az esetleges állapotjavulásig az altatást halasztani kell. Életveszély elhárító műtéthez való bealtatásnál, (amikor nincs idő jól előkészíteni a komoly betegségben szenvedő beteget) altatás megkezdésétől a végéig minden lehetséges eszközzel és módszerrel kell csökkenteni, vagy megelőzni az altatási baleset és szövődmények kialakulását. Ehhez kell a jól összeszokott műtői munka, az aneszteziológus asszisztens, az állatorvosok, és a műtétet végző állatorvosok együttes, nagy odafigyelést jelentő munkája. Súlyos állapotú, beteg altatása azonban még ma is változatlanul komoly kockázatot jelenthet. Ezt sajnos tudomásul kell vennünk, még, ha nem is szeretünk rá gondolni sem.

Dr. Bánfi András állatorvos

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri