Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
A külső hallójárat következményei
A külső hallójárat következményei
2015-10-29
Gyakran, legfőképp nyáron fordulnak elő kisállatokon a különböző eredetű külső hallójáratgyulladások. Az okok közül első helyen az idegentest áll, (pl.: toklász) majd különböző baktériumok, gombák és paraziták következnek a gyakoriság sorrendjében.

A külső hallójárat következményei

Gyakran, legfőképp nyáron fordulnak elő kisállatokon a különböző eredetű külső hallójáratgyulladások. Az okok közül első helyen az idegentest áll, (pl.: toklász) majd különböző baktériumok, gombák és paraziták következnek a gyakoriság sorrendjében. A tünetek lehetnek szembetűnők: fülrázás, viszketegség, fejoldaltartás, fülfájdalom. Időnként azonban inkább lassan, szinte tünetmentesen jön létre, ez általában az idült (pl.: parazitás ok) esetekben lehetséges. A következményei többrétűek lehetnek e gyulladásoknak: a külső hallójárat idültbe hajló gyulladásakor a fala megvastagszik kisebb-nagyobb növedékek nőnek a falából, melyek a járatot igen beszűkítik, sok váladék is termelődhet, (mely a hallójárat tövének megnyomásakor jellegzetes "cuppogó" hangot adhat). A beszűkülő külső hallójárat miatt a hallás romlik, a fül gyógyítása nehézkes, mert nem lehet jól kimosni, és a gyógyszerek is nehezen jutnak le a gyulladás helyére. A másik következmény lehet a terjedés. A középfül-külső fület a dobhártya ugyan elválasztja, de tartós gyulladáskor folytonossága megszakad, a váladék és a kórokozók a középfülbe kerülnek. Ennek már komoly, akár idegrendszeri következményi is lehetnek: körmozgás, egyensúlyzavar tartós fejoldaltartás, stb. Gyakori, hogy az ilyen, elhanyagolt esetben a megoldást már csak komplikált műtéttel lehet elérni. Tehát: minél előbb kezeltetjük a felmerült tünetek alapján a külső hallójárat megbetegedéseit, a következményekkel annál kevésbé kell számolni.

Dr. Bánfi András állatorvos

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri