Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Koronavírus
Koronavírus
2020-03-24
Az alábbi információk a Magyar Állatorvosi Kamarának a témában kiadott tájékoztatóján és a Kisállatorvosok Világszövetségének (WASVA) ajánlásán alapulnak.

Az alábbi információk a Magyar Állatorvosi Kamarának a témában kiadott tájékoztatóján és a Kisállatorvosok Világszövetségének (WASVA) ajánlásán alapulnak.

 1. A COVID-19 vírus vadon élő állatokban alakult ki, róluk került át az emberre. Mi áll ennek a hátterében?

  A Coronavírusoknak számos változata alakult ki és cirkulál rendkívül hosszú ideje vadon élő madarakban, denevérekben és emlősállatokban is. Ezek a vírus természetes hordozói, rezervoárjai.
  A COVID-19 nevű Coronavírus mutáció feltételezések szerint denevérben alakult ki, és eddig pontosan nem tisztázott úton került át az emberekre. Súlyos megbetegedést csak emberben okoz, egyéb fajokban nem.

 2. Mekkora kockázatot jelentenek a háziállatok a fertőzés emberről emberre való átvitelében?

  A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban leggyakrabban háziállatként tartott állatfajok – a kutyák és a macskák – nem terjesztik aktív módon a COVID-19 kórokozót.
  Igaz, hogy a COVID-19 mutáció állatokban alakult ki, azonban nem egy olyan, klasszikus, állatról emberre terjedő fertőző betegségről – zoonózisról – van szó, mint pl. a veszettség vagy a lépfene.
  Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva is igaz: a mai ismeretek szerint az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat.
  A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése, a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező.
  Eddig egyetlen eset ismert (Hongkongból) amikor egy fertőzött beteg kutyájának orrváladékából minimális mennyiségben ki tudták mutatni a COVID-19 vírust, de a kutyák fertőzésközvetítő szerepét, a vírus szaporodását kutyában az azóta elvégzett kutatások semmilyen formában nem tudták alátámasztani.

 3. Vannak-e a háziállatok között terjedő Coronavírusok?

  Háziállatainkban (sertés, szarvasmarha, kutya, macska) is okoznak különböző Coronavírus fajok megbetegedéseket – hasmenést, légúti tüneteket – ezek azonban nem terjednek át az emberre, nem jelentenek semmiféle humán egészségügyi kockázatot.

 4. Hogyan tudja megoldani egy otthoni karanténba (lakásba) kényszerült ember a kutyája sétáltatását?

  Ebben az esetben szükség van egy segítőre – aki pl. a vásárlást is el tudja intézni az illetőnek. Az ideális megoldás az, ha a karantén idejére a segítő magához tudja fogadni az állatot. Célszerű előre inkább kettő, mint egy ilyen ismerőst keresni, hogy az esetleges kórházi kezelés estére is maradjon megoldásunk.
  Fő szabály, hogy a potenciálisan fertőzött személytől a lehető legnagyobb távolságot kell tartani, mindenféle személyes kontaktust (kézfogás, ölelkezés, puszi, stb.) szigorúan kerülni kell, maszkot és kesztyűt kell viselni az állat átvételekor és a visszavitelkor – és utána alapos kézmosás és kézfertőtlenítés javasolt.
  Amennyiben ilyen segítőt nem sikerül találni, akkor sajnos átmenetileg menhelyre kell a kutyát bízni. A NOÉ Állatotthon Alapítvány facebook oldalán részletesebben is ír az egyéb lehetőségekről és teendőkről.

 5. Mekkora fertőzésveszélyt jelent a kutyasétáltatás, ha az csak kis területen (pl. egy kutyafuttató) oldható meg?

  Ilyen esetekben is az emberek közötti kontaktus, a gazdik egymás közötti érintkezése jelenthet veszélyt. Ne fogjunk kezet, ne simogassuk egymás kutyáját, tartsunk a többi tulajdonostól a lehető legnagyobb távolságot (két méter távolságról is lehet beszélgetni).

 6. Szükséges-e a sétáról visszatérve fertőtleníteni a saját cipőnk talpát, esetleg a kutya mancsait?

  A fertőzés egyetlen bizonyított terjedési módja az ember-ember közötti érintkezés, a kutya nem viszi be a fertőzést a mancsán sem. A szokásos tisztasági szabályok betartása természetesen indokolt – pl. ha sáros a kutya lába, akkor letöröljük. És természetesen alaposan kezet mosunk a megérkezéskor.

 7. Milyen fertőtlenítőszereket használjak?

  A COVID-19 súlyos megbetegedést okozhat, de zsíroldékony külső burkának köszönhetően nem tartozik az ellenálló vírusok közé. Az alapos – legalább 15 másodperces – meleg vizes, szappanos kézmosás az esetek túlnyomó részében elegendő.
  Célzott kézfertőtlenítésre a Coronavírussal szemben a leghatékonyabb a 69-71%-os alkolhol (etanol). Az alkoholos kézfertőtlenítők általában ilyen arányban tartalmazzák a hatóanyagot, 1 perc behatási idő elegendő a vírus elpusztítására.
  Felületfertőtlenítésre az 1% (vagy töményebb) Hypo oldat megfelelő.

 8. Miért szükséges felkészülnünk kisállataink eledeleinek pótlására?

  Az állateledel boltok nyitvatartási idejét korlátozták, és a vásárlói roham, átmeneti készlethiány sem zárható ki. Négylábú családtagjaink védelme és élelmezésük biztosítása ugyanolyan fontos számunkra, mint bármely más családtagunké. Ugyanúgy, ahogy egy hosszabb nyaralás előtt felkészülünk arra, hogy Kedvencük is a rendszeresen etetett tápot kapja, most is gondoskodjunk megszokott tápjáról, hiszen egy nem megszokott tápról való átállás megterhelheti emésztőrendszerét, és a hirtelen eledel váltás hasmenést okozhat.

 9. Mekkora kockázatot jelent az állatorvosi rendelő felkeresése?

  A védőoltásokat a COVID-19 járvány alatt is meg kell kapnia kedvencünknek, de meg is betegedhet. Az állatorvosi rendelőkre nem vonatkoznak a kormány által meghozott nyitvatartási korlátozások, az állatok gyógyítása zavartalanul folytatódhat.
  Az emberekkel való érintkezésre azonban itt is figyelni kell. A váróban tartsanak egymás között legalább 1 méter távolságot – ha ez nem oldható meg, inkább a szabadban várakozzanak. Előnyös előre időpontot kérni, hogy lerövidítsük a várakozási időt.
  Javasolt a váróban és a kezelés alatt maszkot viselni, a rendelőbe való belépéskor használjuk a kézfertőtlenítőt.
  Aki lázas, légzőszervi panaszai vannak (köhög, náthás), ne vigye a védőoltásra a kutyáját, kérjen meg arra más, egészséges személyt.
  Aki az emberi koronavírusos járvány szempontjából veszélyeztetettnek minősül (például 14 napon belül fertőzött környezetben tartózkodott, vagy a magyar Kormány által a járvány miatt ideiglenesen beutazási tilalmi listán megnevezett országban járt), ne saját maga vigye állatorvoshoz a kutyáját, kérjen meg arra más, fertőzött környezettel kapcsolatba nem hozható egészséges személyt.
  A mai ismeretek szerint az emberek járványos koronavírusos megbetegedése elsősorban az idős korosztályokban okozhat súlyos megbetegedést. Ezért azt javasoljuk, hogy a járvány lezajlásáig az idősebb állattartók - kerülve a saját fertőződésük lehetőségét - ne vigyék a védőoltásra a kutyájukat, kérjenek meg arra más, fiatal, egészséges személyt.


Összeállította: Dr Tilly Péter

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri