Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Irritáló pillaszőrök
Irritáló pillaszőrök
2015-10-29
Vannak olyan szerencsétlen szemészeti problémával küzdő állatok, amelyeknél a szemhéj szélén, a normális esetben enyhén ívelten kifelé álló szempillák visszahajolva, vagy rosszirányú növekedésüknél fogva irritálják, izgalomban tartják a kötőhártya, és/vagy a szaruhártya egy részét.

Irritáló pillaszőrök

Vannak olyan szerencsétlen szemészeti problémával küzdő állatok, amelyeknél a szemhéj szélén, a normális esetben enyhén ívelten kifelé álló szempillák visszahajolva, vagy rosszirányú növekedésüknél fogva irritálják, izgalomban tartják a kötőhártya, és/vagy a szaruhártya egy részét. Előfordul, hogy e szőrszálak nem jó helyen bújnak elő, a szőrtüsző nem ott található, ahol annak lennie kellene. A szemhéjszél belső felületén, netán a kötőhártya irányába növekvő, vagy másmódon irritáló szőrszálak komoly helyi fájdalmat, könnyezést, váladékképződést, fénykerülést váltanak ki, melyre az állat hevesen reagál, erőteljesen dörzsöli a szemtájékát, időnként még súlyosabb szemkárosodást okozva ezzel magának. A szőrök felfedezése nem könnyű, mert általában csak nagyítóval láthatók jól, egyszerű kihúzásuk pedig csak rövid időre okozza a tünetek megszűnését. A kóros pillaszőr epilálása (a szőrtüsző hagymának kiégetéssel való elpusztítása), vagy a sorban lévő szőrök hagymáinak ék alakú, csíkban történő sebészi eltávolítása a végleges megoldás az állatorvos és a beteg szempontjából. Időnként azonban kiújulás lehetséges, ha újabb kóros irányultságú szőrök bújnak elő. Különleges esetekben a szaruhártya-kötőhártya egy részén bőrsziget (dermoid) fejlődik ki a magzati korban, melyből kinövő szőrszálak már igen korán, néhány hetes korban hasonló heves tüneteket okoznak. Ebben az esetben a kóros bőrsziget műtéti eltávolítása jöhet csak megoldásként szóba.

Dr. Bánfi András állatorvos

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri