Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Tudnivalók a műtéti rendszerről
Tudnivalók a műtéti rendszerről
2014-11-19
A műtét komoly beavatkozásnak számít minden esetben, még akkor is, ha az rövid, és egyszerűnek tervezett. Ennek megfelelően fel kell készülnünk rá. Először is fontos tudni, hogy állatoknál a műtétek 99%-a altatásban történik. Ennek oka legfőképp az, hogy a betegeink nem értik mi történik velük, számukra ez egy ijesztő beavatkozás, a fájdalom és a rémület okozta sokkot teljesen el kell kerülnünk, ami megfelelő nyugtatással illetve ezután altatással lehetséges.

A műtét komoly beavatkozásnak számít minden esetben, még akkor is, ha az rövid, és egyszerűnek tervezett. Ennek megfelelően fel kell készülnünk rá. Először is fontos tudni, hogy állatoknál a műtétek 99%-a altatásban történik. Ennek oka legfőképp az, hogy a betegeink nem értik mi történik velük, számukra ez egy ijesztő beavatkozás, a fájdalom és a rémület okozta sokkot teljesen el kell kerülnünk, ami megfelelő nyugtatással illetve ezután altatással lehetséges. Embereknél a legtöbb kis beavatkozás helyi érzéstelenítésben, és a nagyobb beavatkozások egy része is gerinc érzéstelenítésben történik. Sajnos ez kisállatokban nem kivitelezhető.


Miért kell koplaltatni az állatot műtét előtt?

Az altatáshoz fontos feltétel a 12 órás koplaltatás. Ennyi idő kell egy húsevő gyomrának a teljes kiürüléséhez. Üres gyomor mellet alig van esély az altatás közbeni félrenyelésre. Rendelőintézetünkben a nem sürgős műtéteket előjegyzés alapján végezzük. Mivel déltől operálunk, (ennek egyszerű oka az, hogy a 12 és 16 óra közötti időben a délelőttös és a délutános munkatársak is jelen vannak, így tudjuk a nagy emberigényű beavatkozásokat megfelelő létszámmal és szakmai színvonalon elvégezni) amiből következik, hogy előző nap éjféltől a kutya elől a tápot el kell venni. Itatást azonban az utolsó pillanatig lehet végezni, akár késő reggel is.


Érkezés (8.00-11.30ig)

Érkezni a műtétre előjegyzett állattal reggel 8.00-11.30 ig folyamatosan lehetséges, a tulajdonostól függ, hogy pontosan mikor. A beérkezés és a műtétig terjedő időszakban esik át az állat az altatás biztonságához szükséges fizikális vizsgálatokon, kapja meg az esetleg szükséges gyógyszereket, nyugtatókat stb..

Azonban amennyiben az állat 8 évesnél idősebb, szükség van az altatáshoz vérvizsgálatra is. Ezt a műtét napján saját laboratóriumunkban végezzük el, amihez kb. 1.5- 2 órára van szükségünk. Tehát ebben az esetben a kutyának, vagy egyéb állatnak már 10 órára be kell érkeznie, hogy a vizsgálatra legyen elegendő idő.


Mi történik a kedvencemmel a műtétig?

Rendelőintézetünk külön kórházzal rendelkezik azon betegek számára, akik hosszabb- rövidebb ideig beteg ellátásban részesülnek. A beteg méretének megfelelő kennelekben helyezzük el őket, asszisztenseink és ápolóink folyamatosan figyelnek rájuk. Itt kaphatják meg, ha szükséges, a műtét előtti és utáni kezeléseket is. (infúzió, premedikáció ..stb.)


Műtétek 12.00-16.00 között..

Rendelőintézetünkben 8 állatorvos, 3 asszisztens és 4 ápoló dolgozik azért, hogy az Önök kedvence a legjobb ellátásban részesüljön. Minden műtét előtt felmérjük kedvence állapotát, hogy aneszteziológusunk a megfelelő altatási módot alkalmazhassa. Minden állat vénakanült kap, melyen keresztül folyamatosan infúziót, esetlegesen antibiotikumot, fájdalomcsillapítót kaphat. Klinikánk minden műtőasztala modern gáz altatógéppel rendelkezik, mely biztosítja a folyamatosan kontrollálható narkózist. Az altatást mindig felügyeli egy szakember, aki a monitorok segítségével folyamatosan figyeli az EKG mellett a vér O2-telítettségét, a pulzushullámokat, a kilélegzett levegő CO2 koncentrációját és a vérnyomást.


„Mikor vihetem haza?”

A műtét után az ébresztés felügyelet alatt történik. Az intenzív megfigyelés során szabályozzuk az ébredés ütemét, csillapítjuk a fájdalmat és folyamatossá tesszük a fájdalomcsillapítást, hogy minél kevésbé érezze az állat a műtét következményeképp mindenképp létrejövő kellemetlenségeket. Az ébredés után az állatokat (néhány műtéti típust és esetleges szövődményes eseteket nem számítva) 16 órától kezdve 22 óráig adjuk ki a tulajdonosnak. A modern altatásnak köszönhetően az állatok többsége négy lábon hagyja el Rendelőintézetünket.

A beavatkozásról részletes zárójelentést készít az operáló állatorvos, mely tartalmazza a műtéti leírást, a felhasznált gyógyszereket, az otthon beadandó gyógyszerek dózisát, az applikáció módját és időtartamát, az otthoni egyéb teendőket, a visszarendelések, kontrollok időpontját. Ez a zárójelentés egy példányban átadásra kerül a tulajdonosnak a beteg kiadásakor, egy példányt elküldünk a beküldő- és kezelő állatorvosnak e-mailen.

Természetesen amennyiben kérdése van a tulajdonosnak, vagy a beküldő állatorvosnak az esettel kapcsolatosan, szívesen állunk rendelkezésre telefonon a +36 1 306 1364 es telefonszámon, vagy e-mailben a primavetrend@t-online.hu címen. Ajánlott mindig a zárójelentésben szereplő, operáló állatorvost keresni, hiszen ő adhatja meg a legalaposabban a válaszokat a kérdésekre!

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri