Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Új kutya a háznál!
Új kutya a háznál!
2017-06-02
Miután Ön kiválasztotta kedvencét, javasoljuk, hogy mihamarabb keresse fel állatorvosát, aki megvizsgálja a kiskutyát, Ezután a gazdi 2-3 napig megfigyeli a kutyust. Csak egészséges állatnak célszerű védőoltást beadni, ezért ügyelni kell a kiskutya kedvére, étvágyára, vízfogyasztására, vizeletére és a bélsár jellegére.

Miután Ön kiválasztotta kedvencét, javasoljuk, hogy mihamarabb keresse fel állatorvosát, aki megvizsgálja a kiskutyát, Ezután a gazdi 2-3 napig megfigyeli a kutyust. Csak egészséges állatnak célszerű védőoltást beadni, ezért ügyelni kell a kiskutya kedvére, étvágyára, vízfogyasztására, vizeletére és a bélsár jellegére. Az első egy-két napban a kutya lehet visszahúzódóbb, nyüszöghet esetleg éjszaka hiányolva a kis családját. Előfordulhat, hogy a bélsárban féregízeket vagy kifejlett férget észlel (rizsszemhez hasonló vagy cérnaszerű képlet), erről a következő találkozásnál értesítse állatorvosát!


Védőoltások

Ha a kiskutya a 2-3 napos megfigyelési idő alatt egészségesnek mutatkozik, megkaphatja az oltási sor első darabját. Oltási programunk során egy komponensű parvovírusos bélgyulladás ellen vakcinázunk majd kombinált oltások következnek (szopornyica, leptospirosis, fertőző májgyulladás, fertőző laryngotracheitis, parainfluenza). Az oltási sort a veszettség elleni védekezéssel zárjuk. A kiskutyát három hónapos koráig, de legkésőbb a veszettség elleni oltásig mikrochippel kötelező ellátni. A védőoltások sorrendjében és beadási idejükben változás lehet a kiskutya korát, korábbi oltásait figyelembe véve. Állatorvos kollégánk szívesen válaszol minden felmerülő kérdésre!


Belső élősködők elleni védelem

A kölyökkutyák még magzati korban, vagy születés után szopással illetve környezetükből gyakran fertőződnek bélférgekkel, ezért 2 hetestől 12 hetes koráig 2 hetente féreghajtó készítményekkel (paszta vagy tabletta formájában) kell kezelni őket. 3 hónapos és fél éves kor között a féreghajtást havonta kell ismételni tabletta formájában. Fél éves kor után elegendő a negyed évenkénti féreghajtó készítménnyel kezelés. A kutyában élősködő férgek embert is megfertőzhetnek (zoonozis), különösen gyerekeket, akik megfeledkezhetnek a „kutyázás” utáni kézmosásról. Az utóbbi néhány évben egyre gyakrabban találkozunk szívférges esetekkel pácienseink körében. A szívférgesség megelőzhető, akár egy egyszerű féreghatjó tabletta rendszeres adásával is!


Külső élősködők elleni védelem

Kiskutyáját mentesíteni kell a külső élősködőktől. Ilyenek a bolhák, melyek vérszívásukkal zavarják a kutyát, vérszegénységet okozhatnak, féregpetéket terjeszthetnek. Komoly veszélyt jelentenek a kullancsok is, melyek babesiosis és a Lyme-kór kórokozóját juttathatják kedvencébe. Védekeznünk kell a szúnyogok ellen is, melyek a nagyon nehezen kezelhető szívférgesség és bőrférgesség apró lárváival fertőzhetik kutyáját. Erre a célra különböző spot on készítményeket ajánlunk, melyekkel fájdalommentesen elpusztíthatjuk a kutyust veszélyeztető külső élősködőket. Ha a kölyök elérte felnőttkori testméretét, hosszabb távon védelmet nyújtanak bolhásság és kullancsosság ellen a minőségi bolha és kullancs nyakörvek. Viszonylag új, de egyre inkább közkedvelt termékek a bolha és kullancsirtó tabletták, melyeket a kutyák jutalomfalatként szívesen fogyasztanak.


Táplálás

A kölykök megfelelő tápanyagellátása a kritikus kérdés, hiszen az intenzív növekedés időszakában elkövetett táplálási hibák egy életre károsan befolyásolhatják kedvencünk csontozatát. Jó minőségű, kifejezetten a kölyökkutyák speciális tápanyagigényét kielégítő tápok etetésekor az állat fejlődése zavartalan lesz, szervei, immunrendszere és csontozata a fajtájának megfelelően fog fejlődni. A legmegfelelőbb táp kiválasztásához kérje patikusaink segítségét!


Mire figyeljünk a későbbiekben?

Ahhoz, hogy kedvencünk a lehető legtovább legyen egészséges, folyamatosan figyelnünk kell a fogak állapotára, az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő táplálásra és szuka kutyáknál a tüzelésre. Javasoljuk, hogy ha nem tenyésztési céllal vásárolta kedvencét, ivartalanítassa! Szukáknál elkerülhető ezzel a gennyes méhgyulladás, méhdaganat, hüvelydaganat kialakulása, és jelentősen csökken az emlődaganatok jelentkezése is. Kanoknál nem kell aggódnunk a heredaganat, prosztatadaganat miatt, minimalizálható a szuka kutyák utáni szökősség.


További kérdéseivel forduljon bizalommal állatorvosainkhoz, patikusainkhoz!

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri