Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Csokoládé mérgezés kisállatainkban
Csokoládé mérgezés kisállatainkban
2018-01-25
Mikulás és karácsony közeledtével egyre aktuálisabb kérdés az, hogy adhatunk-e kedvencünknek csokoládét vagy kakaópor tartalmú édességet.
A csokoládé mértéktelen emberi fogyasztása is járhat nem kívánt hatásokkal, kisállatainkban viszont igen kis mennyiség is mérgezést okoz.

Mikulás és karácsony közeledtével egyre aktuálisabb kérdés az, hogy adhatunk-e kedvencünknek csokoládét vagy kakaópor tartalmú édességet.

A csokoládé mértéktelen emberi fogyasztása is járhat nem kívánt hatásokkal, kisállatainkban viszont igen kis mennyiség is mérgezést okoz. Ezért szándékosan nem szabad csokoládét vagy csokoládé tartalmú édességet adni nekik illetve figyelni kell arra is, hogy ne férjenek hozzá, mert édes ízük miatt kedvenceink is kifejezetten kedvelik azokat.

A csokoládéban lévő teobromin nevű anyag okozza a mérgezéskor fellépő tüneteket. A különböző csokoládé típusokban eltérő ennek az anyagnak a koncentrációja, az ét termékek tartalmazzák a legtöbbet, így abból kisebb mennyiség elfogyasztása is komoly tünetekkel járhat. Tejcsokoládék esetében a kisebb koncentráció miatt nagyobb mennyiséget tolerál kedvencünk szervezete, ám ebből is fel tudnak venni veszélyes mennyiséget. A fehércsokoládé teobromin tartalma elenyésző, de ez sem javasolt kisállatainknak, ugyanis magas cukor és zsírtartalma miatt elhízást okozhat, egyszerre nagyobb mennyiségű elfogyasztása esetén hasnyálmirigy gyulladás lehet a következmény.

A mérgezés súlyossága függ az felvett teobromin mennyiségétől. 20 mg/ testtömeg kilogramm elfogyasztása esetén enyhe mérgezésről, 40-50 mg/testtömeg kilogrammnál súlyos mérgezésről beszélünk. 150 mg/testtömeg kilogramm teobromin felvétele szinte biztosan visszafordíthatatlan megbetegedést és halált okoz kisállatainkban. Ezeket az adatokat és a csokoládék átlagos teobromin tartalmát figyelembe véve kiszámítható, hogy egy átlagos, 10 kilogrammos westie-nek elegendő nagyjából egy sor étcsokoládét elfogyasztania ahhoz, hogy enyhe tünetek mutatkozzanak és 3 sor megevése már komoly megbetegedést okoz. Ha ugyanezekhez a tünetekhez tejcsokoládéból jóval többet kell felvennie kedvencünknek, enyhe mérgezéshez kb 90 gramm szükséges, ami nagyjából egy átlagos tejcsoki mikulás, komolyabb megbetegedéshez pedig két és fél tábla tejcsokoládé szükséges.

A tünetek enyhe mérgezésnél lehet nyálzás, hányás, hasmenés, izgatottság, remegés. Súlyosabb esetben szapora szívverést tapasztalhatunk, görcsöket, emiatt megemelkedett testhőmérsékletet, véres hányást, esetleg véres vizeletet illetve szívritmuszavart.

Ha észleljük, hogy kedvencünk csokoládét fogyasztott, azonnal hívjuk fel állatorvosunkat és értesítsük őt arról, hogy az állat milyen és mekkora mennyiségű édességet fogyasztott. Ha az állatorvos azt javasolja, mihamarabb induljunk el a rendelőbe! Ha az állat 2-3 órán belül fogyasztotta el a méreganyagot, akkor célszerű hánytatni, ha ennél régebben, akkor már a gyomorból vélhetőleg továbbjutott a csokoládé a vékonybélbe, ebben az esetben pedig felesleges a hánytatás. A tünetek súlyosságától függően szükséges intravénás katéter behelyezése és infuzió adagolása is a megfigyelés alatt. Az esetleges következményeket (szívritmuszavar, görcsök) szintén kezelni kell. Ha az állat nem vett fel nagy mennyiségű teobromint, akkor erre a kezelésre maradéktalanul meggyógyulhat.

Ne felejtsük el azt sem, hogy ha kedvencünk elcseni az édességet, legyen az táblás csokoládé, mikulás figura vagy akár szaloncukor, nagy mennyiségben a csomagolóanyag is okozhat problémát, akár bélelzáródást okozva!

Egyre divatosabbak az egészséges csokoládék, melyek teobromin tartalma ugyanannyi, mint egy átlagos édességnek, plusz sokszor xilittel édesítik azokat, ami szintén mérgező a kutyákra!

Összefoglalva, csokoládé adása semmilyen mennyiségben nem javasolt kedvenceinknek. Egyrészt pozitív élettani hatása nincsen rájuk nézve, kis mennyiségben adva elhízáshoz, nagyobb mennyiségben pedig komoly mérgezéshez vezethet.

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri