Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Külső élősködő elleni védekezés lehetőségei kutyákon
Külső élősködő elleni védekezés lehetőségei kutyákon
2018-04-11
Napjainkban számtalan lehetőség van arra, hogy távol tartsuk kutyáinktól a zavaró és betegségeket terjesztő bolhákat, kullancsokat, szúnyogokat. Sőt, léteznek már olyan készítmények is, melyek akár belső élősködők, akár szívférgesség ellen is hatékonyak. A választék már-már zavaró lehet, ezért szeretnénk az alábbi cikkel segíteni a döntést.

Napjainkban számtalan lehetőség van arra, hogy távol tartsuk kutyáinktól a zavaró és betegségeket terjesztő bolhákat, kullancsokat, szúnyogokat. Sőt, léteznek már olyan készítmények is, melyek akár belső élősködők, akár szívférgesség ellen is hatékonyak. A választék már-már zavaró lehet, ezért szeretnénk az alábbi cikkel segíteni a döntést.

Alapvetően három csoportra lehet osztani a külső élősködő elleni szereket: rácsepegtető oldat (spot on), nyakörv és tabletta. A bolhairtó samponokkal a bolhásságot maximum kezelni lehet, több-kevesebb sikerrel, de megelőzni semmiképp sem, így ezekre nem térünk ki.

A cseppeket a kezelt állat bőrére kell csepegtetni, ahonnan a bőrön keresztül felszívódva a hatóanyag a véráramba jut, innen pedig a vérrel mindenhova, például a bőr teljes felületére, a belekbe és a hallójáratok bőrébe is. Így lehetséges, hogy akár 1-2 milliliternyi oldattal egy kalap alatt letudhatjuk a bolhairtást az állat teljes testfelületén, lehet féreghajtó hatása és akár még fülrühösséget is kezelhetünk vagy megelőzhetünk. Előnyük a könnyű használat és megfelelő alkalmazás mellett a hatékony működés. Hátrányuk, hogy alkalmazás előtt és után 3-4 napig nem javasolt a samponos fürdetés, mert azzal lemossuk a bőr felső zsírrétegét, amiben a csepp meg tudna oszlani illetve aránylag kevés hatástartamuk kullancsok ellen (többnyire egy hónap).

A nyakörvek hasonló elven működnek, mint a cseppek, csak itt a hatóanyag folyamatosan szabadul fel a termékből. Ebből következik, hogy csak folyamatos viselés mellett tudják garantálni a megfelelő hatást, nem tanácsos rövidebb időszakokra sem levenni a nyakörvet kedvencünkről. Előnyük, hogy vannak közöttük már hosszú hatásúak, melyek akár 7-8 hónapig megbízhatóan tartják távol a bolhákat és kullancsokat, nem kell havonta alkalmazni őket, így kisebb az esélye annak, hogy a tulajdonos esetleg elfelejti azt és emiatt bolhás vagy kullancsos lesz a kedvence. Hátrány, hogy bizonyos termékeknél eleinte észlelhető egy jellegzetes gyógyszerszag, ami idővel elmúlik.

Néhány éve jelentek meg a bolha és kullancsirtó termékek között a szájon át beadandó tabletták, melyek igen megbízhatóak, jó ízűek, emiatt a kutyák nagy része szívesen fogyasztja akár jutalomfalatként is. Hatóanyaguk a bélből szívódik fel a vérbe. A vérrel táplálkozó bolhák és kullancsok így találkoznak a hatóanyaggal, tehát a külső élősködőknek kevés vért kell szívniuk ahhoz, hogy elpusztuljanak. Előnyük a nagyfokú hatékonyság, készítmény függően akár 3 hónapos hatástartam. Mivel a hatóanyag a vérrel kering a hatás teljes ideje alatt, nyugodtan fürdethetjük, úsztathatjuk kedvencünket, ez nem fog változtatni a hatékonyságon. Hátrányuk, hogy igen ritka esetben beadás után hányást okozhatnak, ami kiszámíthatatlanná teszi a hatékonyságukat. Ilyen esetben vagy meg kell ismételni a tabletta beadást vagy más kullancs és bolhairtó lehetőséget kell keresni.

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri