Primavetrendelo.hu / Olvasnivalók / Dr Bánfi/Dr Donka blogja
Utazás kedvenceinkkel
Utazás kedvenceinkkel
2018-08-03
A nyaralás és az ide vezető hosszabb autóút megterhelő lehet felnőtteknek, gyerekeknek és kedvenceinknek egyaránt. Néhány dologgal viszont könnyíthetünk a dolgon! Az alábbi 7 pontban hasznos tudnivalókat, tippeket gyűjtöttünk össze.

A nyaralás és az ide vezető hosszabb autóút megterhelő lehet felnőtteknek, gyerekeknek és kedvenceinknek egyaránt. Néhány dologgal viszont könnyíthetünk a dolgon! Az alábbi 7 pontban hasznos tudnivalókat, tippeket gyűjtöttünk össze.

Ellenőrizzük az iratokat!

Utazás előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy kedvencünk oltási könyve vagy útlevele benn legyen a csomagban! Ha véletlenül állatorvoshoz kell vinnünk állatunkat a nyaralás alatt, akkor ez nagyon jól jöhet.

Ha külföldre utazunk, akkor mindenképpen vigyük magunkkal kedvencünk útlevelét. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy érvényesek-e az oltások, vezetve van-e állatorvos által a féreghajtás és külső élősködő elleni kezelés, illetve ha kell, töltessük ki állatorvosunkkal az igazolást arról, hogy az állat egészséges és szállítható. Ha nem Európai Uniós tagállamba utazunk, akkor nézzünk utána, hogy milyen feltételekkel lehet állatot beutaztatni, különös tekintettel tengeren túli országokra!

A hordozó legyen menedék csapda helyett!

Ha hordozóban szeretnénk szállítani kedvencünket, érdemes előtte megkedveltetni vele. Ne csak akkor kerüljön elő a doboz, ha állatorvoshoz visszük állatunkat, hanem vegyük elő olyankor is, amikor nem megyünk sehova, így kutyánk vagy macskánk meg tud barátkozni a tárggyal és nem fogja automatikusan rossz emlékhez kötni. Tehetünk a dobozba jutalomfalatot is, illetve ha állatunk bemegy, akkor kedvenc eleséggel jutalmazhatjuk is. Macskák esetében kapható olyan feromon tartalmú feszültségoldó, nyugtató spray, melyet a dobozba kell fújni, ezzel is segítve a kényelmes és stresszmentes utazást.

Fontos a megfelelő időzítés

A nyári melegben amennyire lehet, igyekezzünk elkerülni a nagy hőséget. Induljunk lehetőleg korán vagy nagyon későn, az autó klímaberendezésével viszont óvatosan bánjunk, ne irányítsuk közvetlenül kedvencünkre, mert annak akár csúnya kötőhártya gyulladás is lehet a következménye.

Ha pontosan tudjuk, hogy szuka kutyánk mikor tüzel, érdemes a nyaralást nem erre az időpontra kitűzni. A nyári pihenés ne az érdeklődő kanok elhajtásáról szóljon!

Etetés, itatás utazás előtt

Indulás előtt 3-4 órával már ne etessük állatunkat, ezzel csökkentve az utazás közbeni hányás lehetőségét, de folyadék mindig legyen elérhető számára, főleg a nyári melegben. Ha nem megyünk hosszú útra, akkor útközben nem szükséges etetni az állatot, de néhány jutalomfalat azért legyen nálunk! Ha hosszabb útra indulunk, készüljünk eleséggel is kedvencünk számára. Érdemes 2-3 óránként megállni, tenni egy kis sétát kedvencünkkel, eközben megitatni és szükség esetén megetetni illetve lehetőséget adni neki arra, hogy elvégezze a dolgát.

Szoktassuk az utazáshoz kedvencünket!

Ha tudjuk, hogy kedvencünk nehezen viseli az utazást, jó előre fel kell készülnünk, hogy ne induljon stresszesen a nyaralás. Macskák esetében a már említett feromonos spray jó hatású a szállító dobozba fújva. A kutya, cica dobozába tegyünk olyan tárgyakat, takarót, amin a gazdi illata van, de bekerülhet a kedvenc játék és rongyocska is. Érdemes kedvencünket az autózáshoz szoktatni úgy, hogy eleinte csak rövid, néhány perces utakat teszünk meg, például egy közeli kutyasétáltatóba, kiszállunk, megdicsérjük kedvencünket, játszunk egy kicsit, majd hazamegyünk. Ha fokozatosan növeljük a távolságot, akkor kutyánk sokkal jobban fogja viselni a hosszabb utakat is.

Kellemetlen mellékhatás: hányás

Ha kedvencünk gyakran hány utazás közben, érdemes az előbb leírt fokozatosan növelt utaztatást is megpróbálni, ugyanis a hányás sokszor csak a stressz miatt következik be. Ha ez nem vezet sikerre, érdeklődjön állatorvosánál a kellemetlen tünet gyógyszeres megelőzésére!

Bolha-kullancs-szúnyog mentesség

Bár már sajnos hazánk is jelentősen fenyegetett szívférgességgel, ha délre utazunk (Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Görögország), mindenképpen fokozottan ügyeljünk arra, hogy a kórokozó elleni védelem aktív legyen. Ebben a kérdésben is kérje állatorvosa segítségét, mert szívférgesség esetében a kulcsszó a megelőzés. Szintén megnyugtató, ha emellett bolhásság és kullancsosság ellen is védjük kedvenceinket az utazás alatt!

Minden kedves tulajdonosnak és kedvencének kellemes nyarat kívánunk!

Cikkkategóriák
Röviden blogunkról
Dr Bánfi András 2009-ben az év állatorvosa díjat nyerte el. Rendelőintézetünk egyik közkedvelt állatorvosa. Blogjában a Nálunk megforduló érdekes eseteket, betegségeket mutatja be, melyek hasznos információval szolgálhatnak megelőzésben vagy utókezelésben a tulajdonosoknak.
Legutóbbi írásaink
Koronavírus
2020-03-24
Nyúl SOS
2019-04-18
Kérjen időpontot!
Rendelőintézetünk hétköznaponként 8-20.00 óráig tart nyitva!
Ügyeleti jellegű nyitvatartás: hétköznap 20.00-22.00 óráig, szombaton és vasárnap (ünnepnapokon) 9-20.00 óráig.
UH, MRI, CT, endoszkópos vizsgálatra, neurológiai , ortopédiai, egzotikus szakrendelésre kérjen telefonon időpontot!
+36 1 306 1364
Orvosi szolgáltatásaink
Sebészet
Szemészet
Bőrgyógyászat
Neurológia
Aneszteziológia
Ortopédia
Senior Care
Traumatológia
Kisállat MRI
Belgyógyászat
Kisállat CT
Ultrahang
Egzotikus állat kezelés
Rendelőintézetünk térképen
Állatorvos Budapest
Primavet Rendelő Kft. - Minden jog fenntartva
1152. Budapest, Rákos út 60.
Telefon: (1) 306 1364
Új Széchenyi terv
ImreGabri